Luteina może kojarzyć się z kobiecym hormonem, inaczej nazywanym progesteronem. Nie ma jednak nic wspólnego obok nazwy z żółtym barwnikiem obecnym w siatkówce oka. Są to dwie różne substancje o odmiennym działaniu i właściwościach. Co warto wiedzieć na temat luteiny na oczy? Kto powinien ją zażywać i w jakich sytuacjach?

Czym jest luteina?

Luteina to substancja naturalnie występująca w świecie przyrody. Jej znakiem charakterystycznym jest pomarańczowo-żółta barwa. Jej obecność stwierdza się w wielu produktach spożywczych – między innymi w roślinach strączkowych, owocach, warzywach oraz zbożach. Jeśli chodzi o jej właściwości, to warto wiedzieć, że rozpuszcza się w tłuszczach, więc najlepiej spożywać ją wraz z tłuszczami, co ułatwia wchłanianie i przyswajanie tego cennego składnika. W organizmie każdego człowieka najwięcej luteiny zgromadzone jest w plamce żółtej – czyli w miejscu, które odpowiedzialne jest za poprawne widzenie barw oraz ostrość obrazu. Luteina to bardzo ważny składnik, który chroni narząd wzroku przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promieniowanie słoneczne czy też wolne rodniki. Jej niedobór jest niebezpieczny, ponieważ może uniemożliwiać prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej, co powoduje pogorszenie wzroku, a nawet może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób

Luteina – właściwości i występowanie

Luteina to substancja niezbędna w organizmie każdego człowieka. Jej niedobory mogą negatywnie odbić się na prawidłowym widzeniu – mogą wpływać na ostrość wzroku, prawidłowe czytanie, widzenie, rozpoznawanie twarzy czy kolorów. Luteina odgrywa rolę ochronną w gałce ocznej, chroniąc plamkę żółtą przed nadmiarem promieni słonecznych i działaniem innych niekorzystnych czynników. Jej zadaniem jest także obniżanie intensywności działania światła niebieskiego, które między innymi produkują komputery i telefony – traktowana jest więc jako naturalny filtr chroniący oczy. Co zrobić, aby mieć pod dostatkiem tej cennej substancji w organizmie? Przede wszystkim, warto przyjrzeć się swojej diecie – luteinę znajdziemy w produktach takich jak kapusta, sałata, brokuły, szpinak, natka pietruszki, kukurydza oraz w żółtkach jaja kurzego. Występuje także w pomarańczowych warzywach i owocach, ale w nieco mniejszych wartościach. Warto też pamiętać, że niektóre składniki obniżają jej wchłanianie do organizmu – należą do nich między innymi alkohol, tytoń czy guma guar. Luteina jest także dosyć delikatną substancją, która może tracić swoje właściwości pod wpływem długiego gotowania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here